Pripreme za aktivno traženje posla – put koji vodi do ostvarenja cilja

Traženje posla je veoma zahtjevan i ozbiljan posao kome treba posvetiti dosta vremena, rada i truda. Prije nego krenete u potragu za poslom, počnite pripremati svoju biografiju odnosno CV,kao i motivaciono pismo. Jednom kada nađete oglas za posao koji vas zanima, nećete sve morati raditi u zadnji trenutak, već ćete biti spremni.
Bez obzira imate li posao ili tražite novi ili ste nezaposleni, evo osnovnih koraka koji vas vode do zaposlenja, ako ih dobro sprovedete.

1.PRIPREMITE SVOJU RADNU BIOGRAFIJU – CV

Radna biografija je jedan od najtraženijih dokumenata u poslovnom svijetu. Dobro napisan CV predstavlja prvi kontakt između vas i potencijalnog poslodavca. CV je vaša lična karta u poslovnom svijetu. Kvalitetan CV može predstavljati Vašu pozivnicu na razgovor sa novim poslodavcem, zato je toliko bitno da na što bolji način iskažete sve svoje sposobnosti i kvalifikacije. Veoma je bitno da CV bude pregledan i jasno struktuiran.
Svaki CV treba da sadrži: lične podatke, sekcije vezane za formalno i neformalno obrazovanje i radno iskustvo, Vaše sposobnosti i druge dodatne informacije koje smatrate važnim, kao što su poznavanje stranih jezika, ponavanje rada na računaru, vaše lične osobine i hobiji. Radna biografija ne smije biti previše duga, loše organizovana, sa gramatičkim greškama.

2.SAZNAJTE SVE O POSLODAVCU

Prije svega potrebno je da dobro proučite sve informacije o poslodavcu kod kojeg konkurišete, kako bi se na najbolji mogući način pripremili za interviju.
Ukucajte na internet pretraživaču naziv firme i možda pronađete neki članak iz novina, web stranicu ili bilo koju informaciju koja Vam može poslužiti prilikom razgovora za posao.

3.VJEŽBAJTE PREDSTAVLjANjE

Jedna od najbitnijih stavki za pripremu za razgovor sa poslodavcem je da uvježbate svoje predstavljanje, kako bi ostavili dobar utisak. Kontakt očima, osmijeh i čvrst stisak ruke ne smiju da izostanu. To sve govori mnogo o vama, prije svega o vašoj osnovnoj kulturi.
Predstavljajte se imenom i prezimenom, a vaše naredne rečenice treba da budu usredsređene na ključne podatke o vama kako bi se istakli u startu.

4.BUDITE DIREKTNI

Dobili ste direktno pitanje, onda tako i odgovorite. Nemojte da idete izokola. Ukoliko vas pitanju kakva su vaša očekivanja po pitanju plate, onda budite i spremni da date svoju okvirnu cifru.

5.NEMOJTE KONKURISATI SAMO NA AKTIVNE OGLASE ZA POSAO

Činjenica je da mnoge firme ne raspisuju konkurse za sve raspoložive pozicije. Postoje mnoga radna mjesta koja nisu trenutno otvorena ali možda u budućnosti budu. Pošaljite svoje generalije za koju vrstu posla ste kvalifikovani, i verujte da će se sjetiti vašeg mejla kada budu razmišljali da hitno zaposle nekoga ko odgovara toj poziciji zbog iznenadnog upražnjenog radnog mjesta.

Ključ traženja posla je da se krećete što više i što više istražujete, ali na dobro osmišljen način.
Aktivno traženje posla je proces koji zahtijeva angažovanje na više polja, a najprije istraživanje sopstvenih potencijala na čijim se rezultatima baziraju svi naredni koraci. Zahvaljujući dobroj sopstvenoj procjeni veće su šanse da pronađete posao koji vas zanima što svakako utiče i na motivaciju da se aktivno bavite traženjem posla.